Skärmavbild 2020-05-06 kl. 23.10.02.png

Rensa, stäng dina lådor, håll ordning

Jag brukar likna livet med en byrå. En stor byrå med många lådor. Varje låda innehåller det vi behöver och använder i våra liv. När jag var liten hade jag en lite mindre byrå. Vuxna brukar säga små barn små bekymmer och det går att förstå. Barn behöver inte jättemånga lådor, de är nöjda med märkningen: leka, äta, skola, sova, fritidsintressen, ja kanske någon mer. De behöver i alla fall inte tre lådor fritidsintressen. När vi blir vuxna har vi en stor byrå med många fler lådor och innehållet är mycket mer komplext. Jobb, ekonomi, relationer, familj, hälsa, fritidsintressen, hemmet. Ofta när jag pratar med människor får jag en bild av att de har en Pippi Långstrump byrå med alla lådor utdragna samtidigt. Det hänger lite strumpor här och var, skilsmässopapper i någon låda, en oläkt utbrändhet ligger kvar i jobblådan, det hänger en paprika utanför matlådan som symboliserar att man borde bli vegan. Ofta vill man gärna köpa en större byrå för att trycka in ett nyupptäckt intresse, kanske efter senaste trädgårdsmässan. Kanske borde man ha en egen låda för yoga, den behöver väl inte ligga under Hälsa. Och vänskapslådan den är utdragen till max men man hinner aldrig träffa någon på riktigt. Men den är utdragen.

Stresshantering handlar om att rensa i sina lådor. Att dra ut en låda i taget. När jag är på jobbet då jobbar jag. Jag minns aldrig att mina föräldrar ringde upp sina kollegor på kvällstid. Då var de med familjen, vänner eller pysslade på med sitt. Jag minns att när jag lekte, då lekte jag, i flera timmar. När vi åt, då åt vi. Närvaron var ett faktum. Idag saknar vi den. Det är så lätt att bara dra iväg ett sms samtidigt som man fikar med familjen. Idag är det ingen som ens noterar det. Och det är enkelt, man kan ju alltid skylla på att man ska ta en bild.

Det svåraste med vår nya-digitala-tid är inte att vi använder oss utav teknik. Den är fantastisk. Utan det handlar om att vi inte har tid för allt vi vill. Vi behöver rensa i våra lådor, slänga bort, ge bort saker och relationer (kanske till och med ge bort sin förra man), dra ut en låda i taget. Kanske det till och med slutar med en mindre byrå, en som är mycket mer närvarande och mår bra.

Vi kan inte heller jämföra våra byråer med varandra. I livet gäller det att man har koll på sin egen byrå, och barnens. Sen är det härligt att utbyta vad som finns där i.

Byrå.png